Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΕΡΚΥΡΑ μέρος 1ο

Ποια πανίσχυρη και παναρχαιη μαγική παράδοση έχει επιζήσει στο νησί της γοργούς και της Μείδιας στο νησί των ευφυών πλοίων του Αλκίνοου¨?

Κρυμμένη στις αχανείς – και ακόμα ανεξερεύνητες σύμφωνα με σύγχρονους αρχαιολόγους – στοές και στα μέρη ακριβώς που μυημένοι εστεμμένοι έχτισαν τα ανάκτορα τους …

…αυτή η Γνώση έγινε αιτία της <αιώνιας > νεότητας μιας αυτοκράτειρας , αλλά ίσως και της τραγικής της μοίρας…

και τη κρύβουν οι αινιγματικές εγκαταστάσεις που σήμερα λειτουργούν δίπλα ακριβώς από τα κρίσιμα εκείνα σημεία?

Μήπως κάποιοι επιζητούν να αντλήσουν από τις ίδιες δυνάμεις ?

Ένα άρθρο του Νικόλαου Β Λιτσα συγγραφέα των βιβλίων Ιερή προϊστορία της Ελλάδας και της ¨ Ιερής Γεωγραφίας της Ελλάδας !» που κυκλοφόρησαν το 2000 από τις εκδόσεις ΕΣΟΠΤΡΟΝ!!

Η Κέρκυρα είναι το βορειότερο νησί του ιονίου πελάγους και παράλληλα το δυτικότερο τμήμα ελληνικού χώρου. Βρίσκεται στο στόμιο της Αδριατικής θάλασσας και απέναντι από τις Ηπειρωτικές ακτές από τις οποίες σ ένα σημείο που ονομάζεται ακρωτήριο του Αγίου Στεφάνου, απέχει μόλις δυόμισι χιλιόμετρα.

Αυτό το πανέμορφο νησί δεν ήταν πάντοτε γνωστό με το ίδιο όνομα. Διάφορες πηγές από την αρχαιοελληνική γραμματεία την αναφέρουν και ως Μάκρη, πιθανόν λόγο του μακρόστενου σχήματος της που έχει κήλη μορφή στρεφόμενη προς τις ηπειρωτικές ακτές αλλά την ονόμαζαν και Κασσιωπαια όπως και Κεραυνα.

Αρπη <δρεπάνι> την ονόμαζε ο Απολλώνιος ο Ρόδιος στα Αργοναυτικά, όπου αναφέρει και ο Ησίοδος στη Θεογονία¨ Ο Κρόνος ύστερα από προτροπή της μητέρας του Γαίας με ένα μακρύ και κοφτερό δρεπάνι κόβει τους όρχεις του πατέρα του, Ουρανού.

Όπως αυτοί έπεσαν στη θάλασσα, ενώθηκαν με τον αφρό της και γεννήθηκε η Αφροδίτη. Κατόπιν πέτρωσαν έγιναν στεριά και δημιουργήθηκε ο δίκορφος βράχος του παλαιού ενετικού φρουρίου της σημερινής πόλεως της Κέρκυρας.

Από τις ρανίδες {σταγόνες) του αίματος που έσταξαν στη Γη, γεννήθηκαν οι Ερινύες και οι Νύμφες.

Κατά τον Απολλώνιο από το ίδιο αίμα βγήκαν και οι Φαίακες , ενώ το δρεπάνι έπεσε κάτω από το νησί τους. Το οποίο από τότε πήρε το ίδιο σχήμα και όνομα. Λέγετε μάλιστα ότι εξαιτίας του σχήματος αυτού ο Κρόνος έτρεφε άσβεστο μίσος για τη Κέρκυρα, γιατί του θύμιζε πάντα το έγκλημα του. Έτσι τουλάχιστον αναφέρει ο αρχαίος ποιητής Ληκοφρων.

Αυτές οι αναφορές μας δίνουν μια ιδέα πόσο σημαντική ήταν η Κέρκυρα στα προϊστορικά χρόνια αφού προ της γεννήσεως του Διός ακόμα φαίνεται ότι είχε επιλεγεί ως κατοικία του Ουρανού, όπως μπορεί να συμπεράνει κάποιος ότι τα αντικείμενα είτε είναι σταγόνες αίματος είτε δρεπάνι πέφτουν κατακόρυφα στη Γη. Επιλογή την οποία βρήκε σωστή και ο πατέρας του Διός ο Κρόνος, αφού προφανώς εκεί κατοικούσε ο ίδιος με τη σύζυγο του Ρέα, όπως υποδεικνύει και το αρχαιότερο όνομα του ιονίου πελαγους¨¨Κρονου και Ρέας κόλπος.

Είναι φανερό λοιπόν ότι η Κέρκυρα ανάγει την ιστορία της σε πάρα πολύ αρχαίους χρόνους , όμως δυστυχώς ένα μεγάλο μέρος της προϊστορίας αυτής θα παραμείνει χαμένη στη σφαίρα του μύθου. Έτσι ο Θουκυδίδης αναφέρει στο βιβλ.Α΄΄ κεφ-25 ότι οι Κερκυραίοι υπερηφανευόταν ότι ήταν ισχυροί στο ναυτικό, επειδή πριν από αυτούς ζούσαν εκεί οι Φαίακες οι οποίοι ήταν ξακουστοί ναυτικοί…»

Υπάρχει όμως και μια παράδοση γεγονότος , ακόμη αρχαιότερου από τον Τρωικό πόλεμο την οποία αναφέρει ο Απολλώνιος ο Ρόδιος Δ¨΄982-1231. Κατ αυτήν οι Αργοναύτες έχοντας πάρει το χρυσόμαλλο δέρας από τη Κολχίδα, κυνηγημένοι από τον βασιλιά Αιήτη βρίσκουν καταφύγιο στο παλάτι του Αλκίνοου.

Θεωρώ βασικό όπως θα επισημάνω και πιο κάτω ότι στη παράδοση της νήσου αναφέρεται και ο Δράκων όφις , ο οποίος φύλαγε στη Κολχίδα το χρυσόμαλλο δέρας.

Αυτός κοιμήθηκε με τα μάγια της Μήδειας και όταν ξύπνησε και είδε ότι του έκλεψαν το θησαυρό, ακολουθώντας το δρόμο της Αργούς , έφτασε στην Κέρκυρα όπου προξένησε μεγάλη καταστροφή σε ανθρώπους και ζώα! Οι Κερκυραίοι κατέφυγαν στον ήρωα Διομήδη, ο οποίος και σκότωσε τον δράκοντα!!. Ανταποδίδοντας τη χάρη αυτή οι κερκυραίοι αποφάσισαν να λατρεύουν το ήρωα Διομήδη σαν Θεό!!!

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι παρόλο που έχουν ανακαλυφθεί στο νησί ευρήματα από το { 70.000-40.000}πχ. Και στη βόρεια ακτή της βρέθηκε σημαντικός οικισμός της νεολιθικής εποχής του 6000 π.χ., δεν έχουν ανασκαφεί επισήμως μέχρι σήμερα, χώροι μυκηναϊκής εποχής. Το παράξενο αυτό φαινόμενο παρατηρεί και ο επίσης πολιτικός επιστήμων Κερκυραίος Κάρολος Χρ. Κλημης, μαθητής του Παναγή Λεκατσά, στη λαογραφία και εθνολογία , συγγραφέας βιβλίων κοινωνιολογίας, εθίμων και ιστορίας του Κερκυραϊκού λαού , όπου παρατηρεί με πικρία ότι < Νεότερες έρευνες στο φρούριο των Ερμονων μας οδηγούν σε μεγαλιθικά μνημεία > άγνωστης εποχής και χρήσεως.

Ιστορικά κατά τον Στράβωνα πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Λιβυρνοι , λαός ιλλυρικής – πελασγικής καταγωγής ο οποίος κυριαρχούσε στις θάλασσες των Δαλματικών ακτών και του Ιονίου πελάγους .

Στα μέσα του 8 ου π.χ. αιώνα, γίνεται εγκατάσταση Ευβοεων αποίκων ενώ το 734 π.χ. ομάδα πολιτικών φυγάδων της Κορίνθου με αρχηγό τον Χερσικρατη, ίδρυσαν τη χερσουπολη, στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται η χερσόνησος του κανονιού, στη περιοχή Παλαιόπολης, δυο χιλ. νοτιότερα του σημερινού κέντρου της Κέρκυρας. Η πόλης αναπτύχθηκε ως κορινθιακή αποικία, αφού εκδιώχθηκαν οι προηγούμενοι κάτοικοι της. Παράλληλα άρχισε να ανταγωνίζεται τη Κόρινθο τόσο έντονα ώστε το 664π.χ. να ναυμαχήσουν οι στόλοι των δυο πόλεων. Αυτή η ναυμαχία ήταν νικηφόρα για τη Κέρκυρα και η παλαιότερη ναυμαχία μετάξι Ελλήνων , όπως γράφει ο Θουκυδίδης.

Από τον 6 αιώνα με την επιβολή της στυγνής ιουδεοχριστιανικης βυζαντινής εξουσίας η Χερσουπολη εγκαταλείπεται σταδιακά και δημιουργείται η πόλης Κορυφω. Το ίδιο όνομα χρησιμοποιείτε ακόμα και σήμερα στις ευρωπαϊκές γλώσσες Corfu.

Από το 1199 η νήσος είναι υπό την εξουσία των Γενουατών, Σικελών, Ανδηγαυων, Ενετών Γάλλων, Ρώσων, Άγγλων, οι οποίοι και την παραχώρησαν στην Ελλάδα το 1864.

Θα ξανάπαμε λίγο πίσω στους κλασικούς χρόνους να δούμε το σημείο όπου θέλω οι αναγνώστες να δώσουν λίγο περισσότερο βάση, και αυτό έχει να κάνει με το λόγο που η Κερκυραίοι της κλασικής εποχής υπερηφανεύονταν για τα επιτεύγματα των προγόνων τους Φαιάκων. Οι Φαίακες όπως αναφέρεται και στα Ομηρικά έποι ότι διέθεταν πλοία τα οποία πλοηγούνταν άνευ καπετάνιου μόνο με τη σκέψη!!! Είχαν επίσης ως έμβλημα της πόλεως τους ένα αιωρούμενο πλοίο χωρίς ΄΄οίακα΄’ δηλαδή πηδάλιο.

Σε ένα απόσπασμα έχουμε τον Αλκίνοο βασιλιά των Φαιάκων να λέει απευθυνόμενος στον Οδυσσέα!!<πες μου για τη πόλη σου ώστε κει να σε πάνε βάζοντας στο νου τους τα πλοία μας>…γιατί δεν υπάρχουν καπετάνιοι στους Φαίακες ούτε πηδάλια σαν εκείνα που έχουν αλλά πλοια!!αλλα αυτά τα πλοία γνωρίζουν τις σκέψεις των ανθρώπων και τις επιθυμίες τους , και σε πάνε με εξαιρετική ταχύτητα διανύοντας θάλασσες και σύννεφα και ποτέ δεν έχουν φόβο να πάθουν κάτι ή να χαθούν.> συνεχίζεται…

Advertisements

About skerkyraios

Μου αρέσει να ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη μουσική, να γράφω τραγούδια και να τα ενορχηστρώνω. Προσπαθώ να βλέπω τη ζωή θετικά, παρόλο τις δυσκολίες που βιώνουμε, και να είμαι ειλικρινής… δεν μου αρέσει η υπεροψία και η αλαζονεία… η τέχνη είναι το κλειδί για να αλλάξει ο κόσμος μας προς το καλύτερο…

Posted on Απρίλιος 4, 2009, in παραξενο. Bookmark the permalink. Σχολιάστε.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: